Вивчаємо досвід Естонії

15.06.2017 15:35

Сучасне суспільство характеризується швидкими змінами у всіх сферах життя, що особливо впливає на розвиток освітянського простору. Освітня сфера загалом та професійна зокрема зазнає значних трансформаційних процесів. Простір, де стикаються нові цінності і технології, нові стилі життя, вимагає нових, сучасних освітніх підходів, які б зберегли кращі надбання та підготували людину, майбутнього фахівця, до роботи, творчості, до реалізації особистості в суспільстві.

В наш час, коли відбувається процес інтеграції України у світову економіку, вкрай важливим постає питанням підготовки не просто висококваліфікованих фахівців, а спеціалістів світового рівня. Не стоїть осторонь цього процесу і Старовижівський професійний ліцей, бо міжнародна співпраця - важливий елемент розвитку навчального закладу.

В рамках реалізації міжнародного проекту "Досвід Естонії для підтримки реформ професійної освіти у Волинській область" з 27 травня по 8 червня відбувся навчальний візит профтехосвітян Волині в Естонію, серед яких були представники нашого навчального закладу: викладач Віктор Барчук та майстер виробничого навчання Ігор Вареник.

З 29 по 30 травня учасники делегації взяли участь у семінарі по навчальній програмі в м.Таллін, організованому SA Innove за темою "Зв'язок програм навчання зі змінами в суспільстві і на ринку праці".  Далі, з 31 травня по 5 червня педагоги продовжили своє навчання у закріплених школах-партнерах. Представники нашого ліцею працювали в Таллінській Ласнамяйській механічній школі, що здійснює підготовку по таких напрямках: металообробка, автосправа, будівництво та автоматика. Під час роботи педагоги ознайомились із навчальним закладом, матеріально-технічною базою, реалізацією модулів у навчальному процесі, вивчали навчальні плани та програми підготовки електрогазозварників та автомеханіків, відвідували уроки, спілкувались із вчителями та учнями, а також відвідали Таллінський судноремонтний завод, де ознайомились із проходженням практики учнями школи та здійснили пізнавальну екскурсію підприємством.

Окрім навчання, для учасників делегації був організований змістовний відпочинок: знайомство з національними традиціями та культурою естонського народу, відвідування визначних місць Талліна, музеїв та узбережжя Балтійського моря.

Завершилась робота спільним засіданням, на якому було підбито підсумки візиту, кожен поділився враженнями та запропонував напрямки реалізації отриманого досвіду у своїх навчальних закладах. Всі учасники проекту отримали сертифікати.